maanantai 7. maaliskuuta 2011

Allergiaruokavaliot perhepäivähoidossa II




Yksi lasten yleisimmistä ruoka-aine allergioista on maitoallergia, jota sairastaa arviolta n. 2,5% alle kouluikäisistä lapsista. Maitoallergian hoitona on maidoton ruokavalio, joka tarkoittaa sitä, että kaupassa on syytä jättää hyllyyn kaikki tuotteet, joiden valmistusaineluettelossa mainitaan maito, maitojauhe, hera, heraproteiini, kaseiini tai kaseinaatti. Maitoallergisen ruokavalioon eivät myöskään kuulu vähälaktoosiset tai laktoosittomat tuotteet, koska maitoallergikko reagoi nimenomaan maidon proteiineihin, joita on useita.

Nykyisin maidottomia "maito"valmisteita on hyvin saatavilla ihan normaaleista päivittäistavarakaupoista. Hinta tosin voi olla moninkertainen verrattuna maitovalmisteisiin. Maidottoman ruokavalion suunnitteleminen ja toteuttaminen ei kuitenkaan vaadi aina korvaavien tuotteiden käyttöä, vaan monesti ruoka voidaan valmistaa yksinkertaisesti ilman maitoa. Eli aina kun mahdollista valmistan kaikille samaa ruokaa, ja vain silloin kun esim. ruoan ulkonäkö tai rakenne vaatii, käytän maitoa korvaavia tuotteita.

Otetaanpa esimerkiksi meidän tämän viikon ruokalista:

Leipänä meillä yleensä Vaasan koulunäkki, levitteenä Keiju 70%, maitona (maidottomilla) Oatly Kaurajuoma+, lisäksi lapset haluavat nykyisin aamupalalla puuroa, jonka keitän veteen, vaihdellen hiutaleita.

Maanantai: Maksalaatikko (Saarioisten rusinaton), Marjakiisseli.

Tiistai: Lihamureke (jauhelihaa, korppujauhoja, mausteita, porkkanaraastetta)+ peruna, välipalaksi laskiaistiistain kunniaksi laskiaispullia (vesi, jauho, maidoton margariini, mausteet, hiiva), joihin maidottomille vaahdoksi Oatlyn vaniljakastiketta.

Keskiviikko: Lihakasviskastike (lihasuikaleita, kasviksia, vettä, Pirkka vaaleaa suurustetta, mausteita)+peruna, Ruisleipä+leikkeleeksi kinkkua

Torstai:Broilerrisotto (broileria, riisiä, kasviksia, mausteita), Kasvispiirakka (pohja: maidotonta Sunnuntai margariinia, vettä, jauhoja täyte: kasviksia, vaaleaa suurustetta, Keiju ruoka, mausteita)

Perjantai:Mannapuuro (veteen, ja ennen tarjoilua mukaan loraus Keiju ruokaa, jotta näyttää mannapuurolta), Kalapihvit (kalaa, korppujauhoja, mausteita, öljyä paistamiseen), perunasose veteen, jäätelönä maidottomille Rys-riisijäätelö

Maidotonta ruokavaliota ei siis kannata sekoitaan vähälaktoosiseen ruokavalioon, kuten joskus menneinä vuosina vastaani tullut hoitaja, joka etsi sitä maidottomalle sopivaa jäätelöä, kysyin sitten mitä jäätelöä lapsi on tottunut syömään, niin sanoi etsivänsä sitä banaani-suklaa jäätelöä. Tarkistin sitten vielä hoitajalta, jotta etsiikö maidotonta vain vähälaktoosista jäätelöä, jolloin hoitaja sanoi, että eikös se ole ihan sama! Kyseinen jäätelö ei kyllä ole maidoton... eikä edes vähälaktoosinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti