tiistai 29. kesäkuuta 2010

Hyvä hoitaja?


Kävin lukemassa eräältä netin keskustelupalstalta keskustelun, jonka oli aloittanut hoitolapsen vanhempi, tarkoituksenaan suositella oman lapsensa nykyistä hoitajaa. Mielestäni hieno ele vanhemmalta suositella julkisesti hoitajaa, mutta lähinnä silmääni pisti se kommentoija, joka kommentoi hyvin negatiiviseen sävyyn arvostelemalla aloittajan tärkeäksi kokemia asioita.

Keskustelusta tulikin sitten mieleeni kysymys siitä, mitä nimenomaan vanhemmat odottavat päivähoidolta; riittääkö ns. normaali arki, vai pitääkö päivään sisällyttää sirkustemppuja? Suurin osa vanhemmista varmaankin pitää tärkeänä sitä, että lapsi on hoitopäivän aikana turvassa, luotettavan aikuisen hoidettavana. Mitä muuta vanhemmat odottavat päivähoidolta? Milloin hoitaja on hyvä hoitaja?

Millaista "ohjelmaa" hyvä hoitaja järjestää lapsille päivän, viikon tai vuoden aikana?

Ulkoiluttaako hyvä hoitaja lapsia kaksi kertaa päivässä; aamupäivällä vähintään kaksi tuntia ja iltapäivällä ulkoilu alkaa ennen kolmea kestäen siihen asti kunnes lapset haetaan kotiin? Jokaikinen päivä, satoi tai paistoi, helteellä ja paukkupakkasella? 

Leikkiikö hyvä hoitaja lasten kanssa; kotia ja kuurupiiloa, hippaa ja tervapataa? Rakentelee palikoista torneja ja pukee nukkeja rattaisiin? Miekkailee merirosvona ja kävelee lankulle silmät sidottuina?

Askarteleeko hyvä hoitaja lasten kanssa; päivittäin, viikoittain vai juhlapyhinä? Ovatko taidokkaat askartelut hyvän hoitajan mitta? Pitääkö lasten tuoda kotiin kauniita isänpäivälahjoja tai itsekasvatettuja äitienpäiväkukkia?

Opettaako hyvä hoitaja lapsen potalle ja vierottaa tutista? Opettaa lapsen luistelemaan, hiihtämään ja solmimaan kengännauhansa? Opettaa lapsen tunnistamaan lukuja ja numeroita, lukemaan, laulamaan ja laskemaan? 

Kuuluuko hyvän hoitajan käydä lasten kanssa virpomassa, järjestää vappunaamiaiset, tarjota äitienpäiväkahvit, viettää juhannusta, joulua tai itsenäisyyspäivää lasten kanssa juhlien? Antaako hyvä hoitaja lapsille lahjoja syntymä- ja nimipäivänä tai jouluna, entä lomalle jäädessä tai hoidon päättyessä?

Viekö hyvä hoitaja lapsia teatteriin, konsertteihin, kerhoihin ja huvipuistoihin tai ravintoloihin ja jäätelökioskeille? Käykö hyvä hoitaja lasten kanssa kaupoissa tai asioilla?

Tekeekö hyvä hoitaja ruokaa vain itse kasvatetuista luomutuotteista, ei koskaan tarjoa lapsille makeita välipaloja tai muita herkkuja? Tai tekee vain lapsen herkkuruokia? Kuuluuko hyvän hoitajan tehdä ruokaa lasten kanssa tai leipoa?

Onko hyvä hoitaja sellainen, joka ei koskaan mainitse myöhästymisistä tai joustaa loputtomasti toisten toiveiden mukaan, oman elämänsä unohtaen? On aina iloinen ja auttavainen?

Niin, mikä tekee hoitajasta hyvän hoitajan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti